Επιστρεπτέα προκαταβολή 1.000 ευρώ προσφέρεται στους αγρότες κανονικού καθεστώτος.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 1.000 ευρώ προσφέρεται στους αγρότες κανονικού καθεστώτος.

Όλοι οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος, δηλαδή με την προϋπόθεση ότι τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, τεκμηριώνουν δικαίωμα για επιστρεπτέα προκαταβολή, όπως λέγεται η ειδική ενίσχυση των 1.000 ευρώ που προσφέρεται για τις δυσκολίες που επιφέρει αυτό τον καιρό η πανδημία.

Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι αγρότες είναι αφενός ότι η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης λήγει την προσεχή Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και οι αγρότες δικαιούχοι θα πρέπει να σπεύσουν για την υποβολή της σε συνεργασία βέβαια με τους λογιστές τους κι αφετέρου ότι η εν λόγω ενίσχυση είναι επιστρεπτέα μόνο κατά το ήμισυ, δηλαδή θα επιστραφούν τα 500 ευρώ και μάλιστα σε 40 δόσεις, αρχής γενομένης από το 2022.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διευκρινίσεις των αρμόδιων αρχών την ενίσχυση δικαιούνται όλοι οι αγρότες που τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2019 είχαν έσοδα της τάξεως των 300 ευρώ τουλάχιστον και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020, τα έσοδά τους εμφανίζονται μειωμένα τουλάχιστον κατά 20%.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

  1. Αν είστε δικαιούχος της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 το ποσό που θα λάβετε είναι 1.000 ευρώ (διότι ανήκετε σε πληττόμενο κλάδο και όχι σε κλάδο που είναι σε αναστολή λειτουργίας). Από το ποσό των 1.000 ευρώ θα επιστρέψετε τα 500 ευρώ.

02. Η επιστροφή των 500 ευρώ θα ξεκινήσει το 2022 και το ποσό θα δοθεί είτε σε 48 δόσεις είτε εφάπαξ (όπως εσείς επιθυμείτε). Τα υπόλοιπα 500 ευρώ είναι προς ενίσχυση του παραγωγού και δεν επιστρέφονται.

Η ίδια ακριβώς διαδικασία θα ισχύσει και για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 εντός του Δεκεμβρίου.

Σας ενημερώνουμε ακόμα ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα της Κυβέρνησης η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί και στο 2021 ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Πηγή: agrocapital.gr