Κρήτη: Ανακοινώθηκε η ίδρυση παρατηρητηρίου υπαίθρου

Η δημιουργία και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Υπαίθρου Κρήτης του πρώτου στην Ελλάδα, για την ενίσχυση του συστήματος υποστήριξης των φορέων της Κρήτης που ασχολούνται ή σχεδιάζουν για την κρητική ύπαιθρο, ανακοινώθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης σε συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου με επιστήμονες συνεργάτες του και εκπροσώπους τοπικής αναπτυξιακής εταιρείας.

Η ίδρυση του Παρατηρητήριου γίνεται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και την αναπτυξιακή εταιρεία «Πλοηγο».

Το Παρατηρητήριο, όπως αναφέρθηκε, θα καλύψει την Κρήτη, ολους τους Δήμους με “κτίσιμο” πιλοτική έναρξη και εφαρμογή από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, ενώ την σημαντικότητα και τον ρόλο του παρατηρητήριου τόνισαν, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και οι παριστάμενοι στην σύσκεψη.
Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ο επιστημονικά υπεύθυνος του Παρατηρητήριου αν. καθηγητης του Πολυτεχνείου (σχολή Αρχιτεκτόνων-Μηχανικων) Νικος Σκουτέλης, ο Πρόεδρος της αναπτυξιακής “πλοηγος” Χάρης Ροδιτάκης, ο Δντης Γιωργος Ζερβός, η συντονίστρια του Παρατηρητήριου διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Χρύσα Παγκάλου και ο Γιώργος Ψαράκης Υπ. διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οπως αναφέρθηκε, με την έναρξη λειτουργίας, πρόσφατα, του Παρατηρηητηριου επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, η ανάδειξη της δυναμικής της κρητικής υπαίθρου αλλά και οι κίνδυνοι που την απειλούν, οι προοπτικές αλλά και οι προϋποθέσεις που μπορούν να διασφαλίσουν τις επιθυμητές εξελίξεις. Κι όλα αυτά, όπως διευκρινίστηκε θα γίνονται μέσα από την συγκέντρωση, παρακολούθηση, ανάλυση κι επεξεργασία των σχετικών με το θέμα δεδομένων και την επιστημονική στη συνέχεια τεκμηρίωση  προτάσεων, εισηγήσεων και κατευθύνσεων με αποδέκτες εκείνους τους φορείς της Κρήτης που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για την κρητική ύπαιθρο.

Βασικός στόχος του Παρατηρητήριου, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης και οι άλλοι συμμετέχοντες εκπρόσωποι είναι να συμβάλει κάτι επέκταση στην αποκρυπτογράφηση των μεταβολών που συντελούνται και επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την ύπαιθρο της Κρήτης μέσα από τη συστηματική συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία κι αποκωδικοποίηση Πληροφοριών και Δεδομένων που την αφορούν. Την επιστημονική ευθύνη λειτουργίας του Π.Υ.Κ.  έχει  το Πολυτεχνείο Κρήτης με τη συνεργασία του »Πλοηγού Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή» (παγκρήτιος μη κερδοσκοπικός φορέας αυτοδιοικητικών, αναπτυξιακών, αγροτικών, τουριστικών και πολιτιστικών σχημάτων). Επισης αναφέρθηκε, ότι για την λειτουργία του Παρατηρητήριου (Π.Υ.Κ ) για τις ανάγκες συγκέντρωσης, καταγραφής κι επεξεργασίας στοιχείων, θα διαθέτει μια ηλεκτρονική Βαση Δεδομένων αποκλειστικά για την κρητική ύπαιθρο. Θα δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα προς τους αρμόδιους φορείς (ιδίως σε Περιφέρεια, Δήμους κι Αναπτυξιακους φορείς) μέσω εισηγήσεων, προτάσεων, κατευθύνσεων, κλπ. διαχέοντας παράλληλα προς την κρητική κοινωνία  πληροφορίες που θα τη βοηθούν και θα την οδηγούν σε μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχεδιασμούς κι αποφάσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα διοργανώνονται σχετικές εκδηλώσεις ενημέρωσης, σεμινάρια άτυπης εκπαίδευσης , ενώ θα αναπτύσσονται μέσω του Π.Υ.Κ. δράσεις μεταφοράς καλών πρακτικών καθώς και συνεργασίες με χώρους και ιδρύματα έρευνας μελέτης κι εκπαίδευσης, από την Ελλαδικό και το Εξωτερικό.

Στ Αρναουτάκης: Στοχεύουμε με την στήριξη των φορέων στην ενδυνάμωση της ενδοχώρας-υπαίθρου.

“Η δημιουργία και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Υπαίθρου Κρήτης του πρώτου στην Ελλάδα, έρχεται να υπογραμμίσει την προσπάθεια της Περιφέρειας για την ενίσχυση του συστήματος υποστήριξης»  των φορέων της Κρήτης που ασχολούνται ή σχεδιάζουν για την Κρητικη ύπαιθρο”τονίστηκε χαρακτηριστικά από τους παριστάμενους στην Περιφερεια, ενώ σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Στ Αρναουτάκης,προσθεσε: «Μια σημαντική πρωτοβουλία που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η Περιφέρεια Κρήτης θέλει να συνεργάζεται με τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού. Πολυτεχνείο Κρήτης, πλοηγός μια αναπτυξιακή εταιρεία της αυτοδιοίκησης και Περιφέρεια συνεργάζονται για το παρατηρητήριο υπαίθρου. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της υπαίθρου που μαζί με το παρατηρητήριο για την αγορά εργασίας που υλοποιούμε με το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα δώσουν σημαντικά οφέλη σε κάθε περιοχή της Κρήτης. Τ^ο παρατηρητήριο Υπαίθρου θα βοηθήσει ειδικά στην ενδοχώρα. Μέσα από την συνεργασία και την συνέργεια μεταξύ των φορέων, θα έχομε το καλύτερο αποτέλεσμα για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Επιθυμούμε η Περιφέρεια Κρήτης να λειτουργεί ως ένα »ανοιχτό εργαστήρι» όπου δοκιμάζονται πολιτικές, μεθοδολογίες οργάνωσης και λειτουργίας, σύγχρονα »εργαλεία»  ανάπτυξης, συνεργασίες, κλπ κι όσα στη συνέχεια αποδείξουν στην πράξη την αξία και τη χρησιμότητά τους θα συνεχίζουμε να τα στηρίζουμε για το καλό της Κρητικής κοινωνίας, των κρητικών παραγωγών και επιχειρηματιών», ανέφερε ο Περιφερειάρχης. Ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε την πίστη πως το Παρατηρητηριο Υπαίθρου Κρήτης θα συμβάλλει καθοριστικά  κι επιστημονικά στη διαμόρφωση των μελλοντικών σεναρίων ανάπτυξης της Υπαίθρου της Κρήτης ξεκινώντας από σήμερα  καθώς και στην ανάδειξη μιας »νέας ελκυστικότητας» της, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται. «Για όλους αυτούς τους λόγους, στηρίζουμε πολιτικά, οικονομικά, υπηρεσιακά, αυτή την Πρωτοβουλία-Συνεργασία των τοπικών φορέων, μια πρωτοβουλία με πρωτοποριακό όσο και αναγκαίο περιεχόμενο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε προβλέπεται να υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα, ο Περιφερειάρχης,απάντησε: «Μετά από ένα χρόνο θα έχομε τα μετρήσιμα αποτελέσματα, αλλά πρέπει και οι Δήμοι – και οι νέοι Δήμαρχοι και οι παλιοί – να αγκαλιάσουν αυτό το εγχείρημα γιατί μόνο σημαντικά οφέλη μπορεί να αποδώσει». Ζήτησε δε απ’ όλους να δουν την πολλαπλασιαστική αξία που έχουν τα έργα αυτά για τις τοπικές κοινωνίες, υπογραμμίζοντας: «Αν το έχομε αυτό υπόψη τότε ναι μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι τότε μπορεί και η Περιφέρεια Κρήτης να συναγωνίζεται τις Περιφέρειες της Ευρώπης».

Πηγή : Cna.gr