Πρόταση για την εξεύρεση εργατών γης από κέντρα φιλοξενίας σε αγρότες-μέλη συνεταιριστικών οργανώσεων

Πρόταση για την εξεύρεση εργατών γης από κέντρα φιλοξενίας σε αγρότες-μέλη συνεταιριστικών οργανώσεων

Ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) έστειλε σήμερα Τρίτη 10/12 επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του για την εξεύρεση εργατών γης σε συνεταιρισμένους αγρότες οι οποίοι ανήκουν στις οργανώσεις-μέλη του, για όλα τα προϊόντα που συλλέγονται, εμπορεύονται και μεταποιούνται.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο Σύνδεσμος έχει τη δυνατότητα να συντονίσει τις διαδικασίες απασχόλησης εργατικού δυναμικού, που είναι διαθέσιμο στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και θέτει στη διάθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και στις σχετικές δημόσιες υπηρεσίες, τους μηχανισμούς της για την απασχόληση του δυναμικού αυτού.

Σημειώνεται ότι στις 17 Οκτωβρίου 2019, ο ΣΑ.Σ.Ο.Ε.Ε. είχε στείλει επιστολή και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, η οποία αφορούσε σε συγκεκριμένη πρόταση για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της εξεύρεσης εργατών γης.

Σύμφωνα με την πρόταση του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε., η πιο απλοποιημένη και αποτελεσματική διαδικασία για το ζήτημα αυτό έχει ως εξής:

Οι συνεταιρισμοί, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και μεγάλοι αγρότες, αφού καταγράψουν τις ανάγκες τους σε εργάτες γης, αλλά και προσδιορίσουν τον χρόνο απασχόλησης αυτών, απευθύνονται εγγράφως στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, το εν λόγω Υπουργείο, αφού συγκεντρώσει τα σχετικά στοιχεία, τα διαβιβάζει στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο με τη σειρά του επικοινωνεί με τα αντίστοιχα Υπουργεία Εργασίας χωρών που διαθέτουν άνεργους εργάτες γης (Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Πακιστάν και άλλες χώρες).

Με τον τρόπο αυτό δρομολογείται με απόλυτα νόμιμο τρόπο η ανεύρεση εργατών, οι οποίοι προσλαμβάνονται ακολουθώντας την εργατική νομοθεσία της χώρας υποδοχής.

Επίσης, επιτυγχάνεται:

  • Η δυνατότητα των αγροτών να αναγνωρίσουν στα φορολογικά τους βιβλία τη δαπάνη που καταβάλουν για τους εργάτες γης,
  • Η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, αφού οι εργάτες γης θα προσλαμβάνονται με την καταβολή εργόσημου , όπως ισχύει σήμερα, και
  • Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας θα απαλλαγούν από ένα μεγάλο φορτίο, που είναι ο έλεγχος εφαρμογής της νόμιμης εργασίας για τους εργάτες γης.

Φυσικά, εξυπακούεται ότι οι αγρότες, οι οποίοι έχουν διασφαλίσει και απασχολούν νόμιμα επί σειρά ετών τους ίδιους εργάτες γης, δε χρειάζεται να προσφύγουν στη διαδικασία αυτή, αλλά χρειάζεται να διευκολυνθούν στην εφαρμογή της υφιστάμενης διαδικασίας, για την οποία το Υπουργείο Εργασίας είναι απαραίτητο να μεριμνήσει  στην κατεύθυνση της απλοποίησης της.

Πηγή : radiolasithi.gr

Δείτε το άρθρο ΕΔΩ