Αύξηση παραγωγής και εμπορίας επιτραπέζιας και βιομηχανικής ντομάτας το 2019 εκτιμά η ΕΕ
Η συνολική παραγωγή ντομάτας στην ΕΕ εκτιμάται από την Κομισιόν ότι θα αυξηθεί σε περίπου 16,8 εκατομμύρια τόνους το 2019 (+4% σε σύγκριση με το 2018), κυρίως λόγω της αύξησης της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας (+6%).
Όσον αφορά την παραγωγή επιτραπέζιας ντομάτας (νωπή κατανάλωση) στην ΕΕ αναμένεται να έχει μικρή αύξηση το 2019 (+1% σε σύγκριση με το 2018).
Ειδικότερα, οι προβλέψεις της Κομισιόν, κάνουν λόγο για μια παραγωγή το 2019 για την επιτραπέζια ντομάτα στους 6,8 εκατ. τόνους και για τη βιομηχανική στους 10 εκατ. τόνους.
Παραγωγή επιτραπέζιας (κόκκινο) και βιομηχανικής (πράσινο) ντομάτας στην ΕΕ
Αν και υπήρξε μια αύξηση της παραγωγής επιτραπέζιας ντομάτας σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ αυτή αντισταθμίστηκε από τις ζημιές που υπήρξαν στην Ισπανία που είναι η «μεγάλη δύναμη» στην παραγωγή της Ευρώπης (οι χαμηλές τιμές οδήγησαν πολλούς παραγωγούς της χώρας σε άλλες καλλιέργειες αλλά υπήρξαν και ζημιές στα θερμοκήπια λόγω καιρικών συνθηκών).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η κατά κεφαλή κατανάλωση επιτραπέζιας ντομάτας στην ΕΕ αναμένεται το 2019 να αυξηθεί ελαφρά (+1%) σε σύγκριση με το 2018. Αντίθετα η κατανάλωση τοματοπολτού αναμένεται να σημειώσει ελαφρά μείωση (-1%).
Μετά από μερικά συνεχόμενα έτη που υπήρξε αύξηση των εισαγωγών επιτραπέζιας ντομάτας στην ΕΕ, για το 2019 οι εισαγωγές προβλέπεται να παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα σε σύγκριση με το 2018.
Αντίθετα οι εισαγωγές βιομηχανικής ντομάτας (σε μορφή ντοματοπολτού, κέτσαπ κ.α.) αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά 11% σε σχέση με πέρσι, με τις μεγαλύτερες εισαγωγές να γίνονται από την Κίνα, τη Χιλή και την Ουκρανία.
Η ισοτιμία δολαρίου / ευρώ και οι χαμηλές τιμές παραγωγού στη βιομηχανική ντομάτα αναμένεται να ενισχύσουν τις εξαγωγές της ΕΕ και να μειώσουν τα αποθέματα ντοματοπολτού.
Για τις εξαγωγές επιτραπέζιας ντομάτας της ΕΕ, η Κομισιόν εκτιμά ότι το 2019 θα αυξηθούν, κατά 33%, σε σχέση με το 2018. Η αύξηση θα οφείλεται κυρίως στην ανοδική πορεία εξαγωγών της ΕΕ προς τις αγορές της Αφρικής (Λιβύη, Σουδάν, Νότια Αφρική).
Πηγή : Αγροτύπος