Και οι μικρές αγροδιατροφικές επιχειρήσεις στο νέο ΕΣΠΑ

Και οι μικρές αγροδιατροφικές επιχειρήσεις στο νέο ΕΣΠΑ

Και οι μικρές και πολύ μικρές αγροδιατροφικές επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν λεπτομέρειες για το θέμα στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Οικονομίας (www.espa.gr), καθώς εκδόθηκε προδημοσίευση του προγράμματος “Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές” από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι επενδυτικές προτάσεις μπορούν να έχουν προϋπολογισμό ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος προϋπολογισμός) από 15.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται κατά μέγιστο στο 40%, με δυνατότητα προσαύξησης κατά 10 μονάδες στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού και μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις

 Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν πρόταση: Υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ως υφιστάμενη ορίζεται κάθε επιχείρηση που έχει συσταθεί έως την 31/12/2013.

Οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ), οι οποίες θα τύχουν επιχορήγησης στο πλαίσιο της δράσης, θα ορισθούν στην πρόσκληση του προγράμματος.

 Προϋποθέσεις συμμετοχής

 Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν επενδυτική πρόταση, είναι οι ακόλουθες:

– Να δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και να πραγματοποιήσουν επένδυση σε συγκεκριμένη Περιφέρεια.

– Να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές: Επιχειρήσεις εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα (Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία και ΙΚΕ) και ατομικές επιχειρήσεις.

– Να μην βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.

– Να μην αποτελούν προβληματικές επιχειρήσεις κατά την έννοια που δίδεται στο δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων.

– Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης.

– Να διαθέτουν ή να δεσμευθούν ότι θα μεριμνήσουν για τις κατάλληλες υποδομές, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο. Ως υποδομές νοούνται τόσο οι κτιριακές υποδομές όσο και οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που απευθύνονται στο πελατειακό κοινό (π.χ. ιστοσελίδες και λοιπές ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως ηλεκτρονικά σημεία πληροφόρησης ή και εξυπηρέτησης, κ.λπ.).

– Να υποβάλουν έως μία επενδυτική πρόταση ανά ΑΦΜ.

– Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα 2 προηγούμενα οικονομικά έτη), πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή και οι θυγατρικές τους, καθώς και επιχειρήσεις που εξομοιώνονται με αυτές.

Προϋπολογισμός έργων και γεωγραφική κατανομή

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 130.000.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη) και θα υλοποιηθεί, μέσω δύο κύκλων προκήρυξης (πρώτος κύκλος 2015: 40% και δεύτερος κύκλος 2016: 60%).

Το παρόν πρόγραμμα του 1ου κύκλου χρηματοδοτείται με συνολικό ποσό 52 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) και κατανέμεται στις Περιφέρειες της χώρας, ως εξής: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα 32.560.000 ευρώ, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη 4.800.000 ευρώ, Αττική 11.200.000 ευρώ, Στερεά Ελλάδα 2.000.000 ευρώ και Νότιο Αιγαίο 1.440.000 ευρώ.

 

Καθεστώς ενίσχυσης

 Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται κατά μέγιστο στο 40% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού, το ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10 μονάδες μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.

Υπάρχει δυνατότητα καταβολής προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας Δημόσιας Δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής προερχόμενης από τράπεζα ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εγκατεστημένο σε ένα εκ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Διάρκεια έργων

 Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Οι επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών θα οριστούν στην πρόσκληση του προγράμματος.

Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για τη διετή περίοδο ενίσχυσης είναι:

– Ο εκσυγχρονισμός και ποιοτική αναβάθμιση κτιριακών και λοιπών υποδομών.

– Η απλοποίηση/αυτοματοποίηση λειτουργικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων, μέσω του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και της εισαγωγής ή και αύξηση της χρήσης ΤΠΕ.

– Ο επανασχεδιασμός και η πιστοποίηση λειτουργιών και προϊόντων των επιχειρήσεων, μέσω τεχνικών οργανωτικής καινοτομίας, ενεργειών αναδιάρθρωσης, επαναπροσδιορισμού προϊόντος/υπηρεσίας με την αξιοποίηση μεθοδολογιών Design.

– Η απόκτηση τεχνογνωσίας για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, μέσω συμμετοχής σε εκθέσεις, συνέδρια κ.ά.

– Η μετεγκατάσταση σε υφιστάμενες βιομηχανικές περιοχές (ΒΙ.ΠΕ), επιχειρηματικά πάρκα και τεχνολογικά πάρκα.

– Οι αμοιβές τρίτων.

Σημειώνεται ότι είναι επιλέξιμο και το μισθολογικό κόστος υφιστάμενου ή νέου προσωπικού που θα απασχοληθεί στο συγκεκριμένο έργο, με εφαρμογή της ρήτρας ευελιξίας.

Ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Σημειώνεται ότι η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί προδημοσίευση.

 Πηγή: http://www.paragogi.net/4521/kai-oi-mikres-agrodiatrofikes-epixeirhseis-sto-neo-espa